Икономиката НЕ бива да се обвинява за неудовлетвореността на работното място :

Кошница (empty)
Вашата кошница е празна.
Най-добрите цени на българския пазар
Икономиката НЕ бива да се обвинява за неудовлетвореността на работното място

Икономиката НЕ бива да се обвинява за неудовлетвореността на работното място

Джанин Аверса от Асойшейтед Прес публикува, че удовлетвореността на работното място е паднало до рекордно ниски нива и според нея за това трябва да се вини рецесията. Разбира се, че хората са недоволни на работа; точно както когато вземеш играчка от дете, то се разочарова, така и служителя е неудовлетворен, защото кредитните му карти, собствеността и лесните повишения му бяха отнети. И незабавният отговор е разочарование. Рецесията НЕ може да се вини за това, рецесииите се случват като част от икономическите цикли.

Служителят не може да получи удовлетворение от работата и рецесията се превръща в предполагаемият виновник. Съжалявам, но рецесията е грешната цел, и е просто друго извинение, което хората обвързват със своята неуодовлетвореност. Тук участва много повече лична отговорност, отколкото очевидно е включена във въпросника. Служителят е притиснат да приеме нова реалност за първи път след много години. Фантастичната икономика приключва, дните на това просто да се въртиш наоколо и работата ти да е сигурна, повишенията в заплатата и това усилията ти да водят до промоция, вече ги няма. „Играчките“ на работника са отнети и той е разочарован.

Напредването в работата, за разлика от преди години, не е толкова лесно по време на свиване в икономиката. Понижаването, намаляване на личния състав и свиване в заплатите са новата реалност. На пръв поглед и без по-задълбочени въпроси, можеш със сигурност да кажеш, че рецесията трябва да се вини, но това, което реално става, е че играта се промени. Днес трябва да произвеждаш приходи, за да напреднеш. И когато се сблъскаш с този проблем (новата игра) ще видиш, че хората са несигурни. Следващият отговор за повечето хора, ще бъде да станат неудовлетворени от своята работа. И по-дълбок и сериозен проблем е това, че отделните личности осъзнават, че не знаят как да успеят в новата игра. Служителят трябва да се изправи лице в лице с уменията си и вместо да поеме отговорност той търси нещо или някой, когото да обвини. Репортажи като този на Associated Press само дават повече причини на хората да се самосъжаляват. Големите, лоши рецесии се превръщат в причината на всеки за трудностите му. В книгата ми Продай, за да оцелееш, пиша, че: Обвиненията са енергия, която ви превръща в роби!

Всеки път, когато някой не може да играе и да спечели, той отговаря по един от тези начини:
1. разочарова се и се оттегля от играта,
2. заравя се и се научава как да спечели.

Всеки, който знае как да спечели играта, никога не избира да се разочарова в отговор, а се вдъхновява от предизвикателствата на играта и няма търпение да започне да играе. Когато надеждата за победа изчезне, хората отговарят с разочарование. Сегашната липса на удовлетвореност е свързана с това, че хората не знаят как да играят успешно играта. Нуждата да се изправят пред трудните факти след години спокоен живот, е доста болезнено. Служителят днес не е подготвен да смени компанията, в която работи, за да търси приходи. А приходът е този, който държи резултата в играта днес!

Неудовлетвореността на служителите расте години наред. През този период се увеличиха и правата на служителите. Има ли шанс ако повече хора имат повече права, толкова по-неудовлетворени да стават. Служителят вярва, че му се дължат заплати, ваканции, болнични, повишения и други облаги. Е, може и така да е, но без значение, всичко, което вярваш, че ти се полага, вече го няма и единственото нещо, което може да те води напред днес е креативността, постоянството и усилената работа.

Ако служителят ще бъде щастлив и сигурен в своята работа, той ще трябва да поеме пълна отговорност за създаването на приходи и решения за своята компания! Сигурността идва, когато човек знае, че е способен да преодолее всяко предизвикателство и да допринесе в по-големи количества, отколкото взема. Служителят е станал мързелив, непродуктивен и пристрастен към лесния начин на живот и облаги и това само го е направило по-неспособен. В предизвикателни моменти като този, се раждат изключителните хора, защото те се пробуждат и са вдъхновени да станат и да постигнат нови неща за себе си. Събудете се и излезте от разочарованието, и възстановете работната си етика, креативността и тази нагласа на „мога да направя“, която е заложена у всички нас.


Продукт 6/7