10 от най-погрешните схващания за парите :

Кошница (empty)
Вашата кошница е празна.
Най-добрите цени на българския пазар
10 от най-погрешните схващания за парите

10 от най-погрешните схващания за парите

От опита ми в работата с хора, по-долу са 10-те най-погрешни схващания,
които средната класа има за парите:

1. Приемане на идеята за недостиг на парите
Повечето хора, които имат проблем с парите, мислят, че има недостиг на пари. Реалността е, че парите са много и дори, когато има недостиг, ще отпечатим още. Най-богатите не мислят за недостиг. Промени мисленето си към това, че парите са в изобилие и са много. Това не е някаква езотерична концепция на новото време, а реалност.

2. Безсъвестно харчене
Повечето хора нямат идея за какво харчат парите си. Двойката, която се оплаква от 4 долара за бензин харчи по 4 долара на ден, за да има 800 телевизионни канала в дома си. Решението: Направи списък на всичките си разходи и не използвай кеш. Или сложи всичко на кредитна карта или пиши чекове, за да имаш пълен списък с всички разходи. Ако ще даваш на някой бездомник пари, напиши му чек, за да имаш документ за това.

3. Не приоритизираш разходите
Може да се сблъскаш с проблем в посрещането на разходи, които не са съществени, ако не приоритизираш разходите си. Решението: Вземи последните 60 дни и оцени всичките си разходи по скала от 1 до 5, където 5 е най-важното. Всяко нещо с оценка по-малко от 3, трябва да се спре незабавно.

4. Бюджет без финансов план
Хората прекарват по-голямата част от времето си, бюджетирайки парите, които имат, вместо да се концентрират върху план, който да им създаде финанси. Аз прекарвам 90% от времето си, търсейки начини да създам приход и как да инвестирам и умножа парите си, и само 10% от времето си върху това как ги харча. Бюджетът показва какво мога да си позволя да похарча всеки месец, докато финансовият план е пътят към създване на финанси.

5. Всички дългове се смятат за лоши дългове
Много често срещано погрешно схващане е да не се познава разликата между дълг и лош дълг. Не всички дългове са равнопоставени. Някои дългове са добри, обратно на това, което някои финансови умници като Дейв Рамзи и Сюз Орман предполагат. Дългът, който се изплаща от другите или дългът, който реално генерира приходи е добър дълг; приеми, че всеки друг дълг е лош. Решението: оттърви се ВСИЧКИ дългове, които не могат да се изплащат от другите.

6. Нямаш сметки за спешни случаи
Липсата на сметки за спешни случаи е огромна грешка. Както скорошните икономически събития ни показаха, неочакваното може да се случи. За да се подсигуриш срещу тези катастрофи, трябва да си направиш сметки за спешни случаи, които никога да не пипаш освен в спешни ситуации. Също така целта ти трябва да е да имаш поне 12-месечен доход в тази сметка, а не обичайните 3 месеца, а аз бих предпочел 30 месеца.

7. Плащаш първо на другите

Не плащай първо на другите, плати на себе си. Учили са те да не бъдеш егоцентричен, но когато става въпрос за пари – плати първо на себе си и след това на събирачите на сметки. Това изглежда невъзможно в началото, но работи като магия, щом се посветиш и ще видиш как започваш да орязваш ненужните разходи и създаваш повече доход, с който да посрещнеш РЕАЛНИТЕ нужди.

8. Липса на сметки за бъдещи инвестиции
Повечето хора не си отварят сметки за бъдещи инвестиции и след това са объркани защо не могат да инвестират или стартират бизнес. Решението: Отвори си три сметки за инвестиции извън средствата за спешни случаи, които да попълваш всеки месец за бъдещи инвестиции. Започнах да правя това, когато бях на 25 и не инвестирах в нищо докато не станах на 30. Имах сметка за инвестиция в недвижими имоти, но нямах недвижим имот; бизнес сметка, но нямах бизнес и сметка за инвестиции в акции, но нямах подобно портфолио. Когато дойде време за това, имах парите, заделени настрана, за да го направя.

9. Неправилна формула за доходите
Повечето хора базират приходните си нужди върху най-належащите разходи, а не върху бъдещи разходи, инвестиции и финансови цели. Решението: престани да смяташ нужния доход на базата на настоящите си разходи. Използвай тази магическа Фодмула за Дохода, за да продължиш напред: Бъдещи месечни разходи + Пари за спешни случаи + Настоящи разходи = ЦЕЛ за ДОХОД

10. Не обръщаш редовно внимание на финансите
Хората имат склонност да се изправят очи в очи с нещо, само когато то се превърне в проблем. Ако искаш финансова свобода, ще трябва да инвестираш регулярно време, за да обръщаш внимание на финансите си. Това, на което обръщаш вниамание, е това, което ти носи резултати. Веднъж в седмицата на определен ден, аз сядам с жена си и двете си деца, за да обсъждаме финансите си за 30 минути. Това поставя всички ни на една вълна и показва значимостта на това да държим под контрол финансите си като семейство. За да работят финансите, трябва всеки да обръща внимание и да е на една вълна.

Макар и парите да не те направят щастлив, проучванията показват, че липсата на пари може да развали семейството. Един човек ми каза веднъж: "най-добрият начин да помогнеш на хората в нужда, е като ти самият не си в нужда." Помогни на себе си, така че да си в позиция да помогнеш на друг.


Продукт 1/7